english

Ambachtelijk Route Kampen

Opname van RTV IJsselmond

Ambachtelijke route nummer 11

 

Filmpjes van d' Olde Zwarver

Op een mooie dag met een lekker windje draait de molen.
De snelheid van de wieken wordt door de molenaars in enden uitgedrukt. Dit is het aantal uiteinden van wieken die je door het raampje langs ziet komen in 1 minuut. Bij 15 hele omwentelingen van een wiek zie je dus 60 enden voorbijkomen. 60 Enden is een lekkere snelheid om te malen. De maalstenen draaien dan in d' Olde Zwarver met 90 omwentelingen per minuut.

 

In dit filmpje draait de molen voor de prins. Deze uitdrukking komt uit de tijd van de 80-jarige oorlog, waar steden werden belagerd om ze uit te hongeren. Zolang de molens graan hadden, konden ze draaien, dus wist de vijand, dat de stad nog etensvoorraden had. Was het graan echter op, zo lieten de molenaars op commando van Prins Willem van Oranje de molens toch draaien om de vijand te ontmoedigen. Op deze manier werkten de molenaars dus in de oorlog ook mee aan het verzet, vandaar de uitdrukking "draaien voor de prins".

 

Vers gemalen meel wordt op de molen verkocht.
Na het malen wordt het meel nauwkeurig afgewogen en gemengd voor de verschillende kant en klaar mixen. Deze kunnen in het winkeltje onder in de molen worden gekocht.

Open monumentendag 8 september 2012. Het was een geweldige gezellige en drukke dag op de molen. Erg veel bezoek gehad en zo te zien had iedereen het naar zijn zin.