english

Archief 2009

 

Weer een reden voor een feest! 

Op zaterdag 28 november is Jeanet van Bentum geslaagd voor het proefexamen molenaar. Gefeliciteerd!!
Het examen heeft Jeanet op de Monnikenmolen in Sint Jansklooster gedaan.
Nu op voor het landelijk examen Jeanet. Zet hem op. 
 

Gefeliciteerd !! 

"De molen staat in de vreugd". Willemien van de Berg en Kees Scherjon zijn allebei op 18 september 2009 geslaagd voor het landelijk molenaars examen.
De examenmolen was de "Star" in Balkbrug. d'Olde Zwarver heeft er dus twee molenaars bij.

Willemien, Kees gefeliciteerd !!!!!!!!!!!!!!


Nationale molen en gemalendag 2009


Molens werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie en het maken van papier. 
Daarnaast maalden zij meren droog en reguleerden zij de waterhuishouding in ons land. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. 
Gelukkig zijn er nog steeds molens te bewonderen in ons land en op zaterdag 9 mei, de Nationale Molen en Gemalendag, is het dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen eens te bekijken. 
Ook de Kamper molen D'Olde Zwarver is van 9 tot 5 uur open voor het publiek. 
Bij voldoende wind wordt er graan gemalen en de meelproducten en pannenkoeken gebakken van eigen gemalen meel worden verkocht. 
Daarnaast zijn er nog activiteiten voor de kinderen: er kan een windmolentje geknutseld worden en er zijn spelletjes waar leuk prijzen mee te winnen zijn. 
De spelletjes zijn georganiseerd door Melissa ten Cate en Ariët Penninkhof, leerlingen van VIA, die de afgelopen weken hun maatschappelijke stage op de molen hebben gedaan. Voor de ouderen is er weer de jaarlijkse broodbakwedstrijd. Iedereen kan een zelf gebakken brood inleveren en zo meedingen naar de wisselbokaal van beste broodbak(ster) van Kampen en omgeving. De broden worden gekeurd door bakker Breet die de bokaal ter beschikking heeft gesteld. Meer informatie over openingstijden en activiteiten van molens is te vinden op: www.nationalemolenengemalendag.nl en www.d-olde-zwarver.nl


9 mei 2009. Het was een stralende dag. De zon scheen en de wind was matig. Net niet genoeg wind om goed te kunnen malen. Maar de wieken draaiden met vlaggen versierd prachtig rond. Het publiek genoot volop. Het aantal bezoekers schatten we tussen de 250 en 300.
De kinderen konden meedoen aan vrolijke spelletjes rondom de molen. Diverse broden werden ingeleverd voor de jaarlijkse keuring. Op een van de foto's ziet u een van de ingeleverde broden voor de keuring. 
9 mei, .. we kijken met plezier terug op deze nationale molen- en gemalendag. 

 


uitslag van de broodbakwedstrijd mei 2009

Beoordeling:

Naam:KorstkleurBakaardVolumeKruimkleurStructuurAromaMalsheidAlg.indrukTotaal score
G. Boeve8887778861
G. Boeve8887778861
A.vd Noort7777778656
Neta Harel8767676754
M.de Goede6777766652
H.Schuurman5787666550
Y. Ziel6666565747
 

 

prijsuitreiking van de broodbakwedstrijd. 

De winnaars kregen een oorkonde met de beoordeling van het gebakken brood en een mand met molenproducten. 

 

 

 

 

 


proefexamen op 2 mei


Willemien van de Berg en Kees Scherjon gefeliciteerd. Op de molen Massier te Nieuwleusen hebben Willemien en Kees proefexamen gedaan. Allebei geslaagd!! Nu op naar het landelijk examen. Als het wat meezit heeft d'Olde Zwarver in het najaar er weer twee nieuwe molenaars bij. 


Maatschappelijke stage


Stage op de molen.
Molen d'Olde Zwarver kan je helpen bij je maatschappelijke stage.
Er zijn altijd kleine klusjes te doen om de molen in stand te houden. 
Omdat er gemalen wordt, hangt er veel meelstof in de lucht en moet de molen dus schoongehouden worden. 
De molen heeft ook een winkeltje, waar de eigen producten verkocht worden. Veel bezoekers, ook uit het buitenland, worden door de vrijwilligers in de molen rondgeleid.
Voor bezoekers, die niet naar boven kunnen, willen we graag beneden een expositieruimte inrichten. Kun jij daar dingen voor bedenken en wil je de vrijwilligers meehelpen op de molen? 
Wil je meer weten welke mogelijkheden er zijn voor jouw maatschappelijke stage? Dan kun je ons mailen. 


Excursie van de klassen 1LWOO1 - 2 en 1BK1 op de molen


Zoals ieder jaar heeft het Emelwerda college uit Emmeloord een werkweek over molens. Ook dit jaar werd er een bezoek gebracht aan d' Olde Zwarver. 
Het was prachtig weer en er was genoeg wind. De hele molen werd bekeken. Er werd geprobeerd om graan te malen tussen twee wrijfstenen en een hand molensteen. 
Ook konden leerlingen een zeil "klampen". Dat viel nog niet mee! Het luiwerk in de molen vonden de leerlingen ook erg interessant.Een zware meelzak werd moeiteloos omhoog gehesen. 
Het was een leerzame dag.