english

Archief 2014


Molen in de rouwstand

 

Op zaterdag 20 september is Willemien van den Berg overleden. Daarom staat de molen in de rouw. We verliezen in haar een fijne collega.
Willemien begon bij de molen als molengids. Na dat enkele jaren te hebben gedaan begon zij de opleiding voor vrijwillig molenaar en behaalde haar getuigschrift op 18 september 2009. Het was altijd plezierig om met Willemien samen de scholen rond te leiden op de molen. 
We zullen haar inzet, optimisme en humor missen. 
 

Open Monumentendag 13 september 2014


Volgens de molenaars hebben we een record gebroken met de afgelopen “Open Monumentendag”. Wat hebben we deze dag veel bezoekers gehad. Dat kwam echt mede door het geweldige weer. 
Afgelopen mei, met Overijsselse Molendag, was het koud en regenachtig. De temperatuur lag nu rond de 20 graden en er viel geen spatje regen. En voldoende wind om de wieken flink te laten draaien. 
Ook kon nog gedemonstreerd worden hoe de tarwe gemalen werd tussen de stenen. Wat nooit eerder voorgekomen is: het beroemde molenpannenkoekenmeel was om 15.00 uur al uitverkocht! Voor de teleurgestelden: het hele jaar door verkopen we die.
Rond de molen stonden diverse kraampjes die stuk voor stuk redelijke tot goede zaken deden. Een gezellig gezicht die kraampjes. Zeker voor herhaling vatbaar. Voor de kinderen was er volop wat te doen. Driftig werd er gezocht naar de “verstopte” molenaars. Of je ze nu wel of niet allemaal had gevonden, na afloop konden ze een klein prijsje uitzoeken. Ook werd er weer gedorst met een dorsvlegel en gemalen op een handsteen.
We durven het niet met zekerheid te zeggen, maar we schatten het bezoekersaantal tussen de 450 en 500 personen en misschien nog wel veel meer omdat we ‘s morgens de tel al kwijt waren. 

       


De speltpeller doet het weer prima!


Het pellen van de spelt ging de laatste maanden steeds moeizamer. De productie werd steeds lager en Sjaak en Kees hadden de machine al een paar keer “nagekeken”. Maar de oorzaak van het moeizame pellen werd niet gevonden, wat ze ook deden. 
Dus werd er contact gezocht met de producent van de speltpelmachine in Oostenrijk. Volgens deze producent lag het toch wel aan de steen. Dus werd er een “nieuwe” pelsteen besteld.
Deze gemonteerd, ….. en wat bleek?? Het pellen ging weer prima. Gelukkig maar want vlak voor de nieuwe oogst hadden we het voor elkaar. Laat de speltoogst nu maar beginnen! 
We Zijn er klaar voor! 

 


Wat een regen!!


’s Morgens waren we al vroeg in de weer om alles in orde te brengen voor de Nationale Molendag. Gelukkig hadden we droog weer tijdens het opzetten van de cadeautjeskraam en de pannenkoekenkraam. 
Voor de jonge bezoekertjes was een spel bedacht. Op de verschillende zolders van de molen waren plaatjes van “molenaars” opgehangen met een letter. Het gevonden woord was een onderdeel van de molen. Bij inlevering van de hele of halve oplossing kregen ze een prijsje. Er waren minder bezoekers dit jaar, maar ja wat wil je? 
De regen stroomde neer en eigenlijk stonden we er versteld van hoeveel mensen die regen trotseerden en toch een bezoek brachten aan de molen. 
Hopelijk is het de 2de zaterdag van september beter weer!!!

  


Molen bij nacht.


 
Deze prachtige foto werd ons toegestuurd. Hij is gemaakt door de fotograaf Erik Gerrits. Ook bij donker blijft de molen inspireren! 


Alweer een gediplomeerde molenaar er bij!!!


Feike, hartelijk gefeliciteerd met het behalen van je getuigschrift van de Hollandsche Molen. Afgelopen 1 mei hebben we de molen in de vreugde stand gezet, zodat iedereen kon zien dat er wat te vieren was op de molen. We hebben er dus weer een gediplomeerde molenaar bij. 
Het is een rijke molen die Olde Zwarver …….. vijf gediplomeerde molenaars !!! Ik denk dat diverse molenstichtingen jaloers op ons zijn. 
Wij hopen Feike dat je vele prettige en voldane draaiuren bij ons zult maken. 
 

 


Workshop brood bakken


In samenwerking met het Reformatorisch dagblad en de bakker hebben wij een workshop “brood bakken” gegeven. De belangstelling voor de workshop was zo groot dat de groep over twee woensdagen is verdeeld.
De ontvangst begon op de molen met koffie of thee met een speltkoek. Daarna vertrok de groep van 24 personen naar het Pieter Zandtcollege en mochten we het verzorgingslokaal gebruiken, omdat daar voldoende ovens staan.
Op het Pieter Zandt was ook bakker René Vermeij aanwezig die precies vertelde hoe je een brood kon kneden en bakken van het meel van de molen. Tijdens de eerste rijs kreeg de groep een zeer goed verzorgde broodmaaltijd aangeboden. De bediening werd verzorgd door leerlingen van de afdeling PRO, die dat keurig deden.
Tijdens de tweede rijs ging de hele groep weer richting molen. Daar werd een rondleiding gegeven en tarwe gemalen, want er was voldoende wind om dat te demonstreren. Het was al weer de hoogste tijd om naar het gerezen deeg terug te keren. Op school werden de broden in de oven gedaan en gebakken. Het resultaat van de broden zag er prima uit en de reuk van vers gebakken brood was heerlijk.
De deelnemers waren erg enthousiast en gingen huiswaarts met hun zelf gebakken brood, een speltbrood van de bakker en een bakblik om thuis te oefenen. 
 

   


Ook de tweede woensdag was een succes. Het kneden is best zwaar werk, maar een zelf gekneed en gebakken brood maakt alles goed. 
Helaas liet de wind de molenaars in de steek, want een demonstratie malen was er niet bij. De bakker en de molenaars kijken terug op twee succesvolle dagen.