english

Vrijwilligers

Molenaar Sjaak Poot

Sjaak Poot
Begin jaren 80 bakten mijn vrouw en ik zelf ons brood en haalden op een gegeven moment het meel bij de molen "d'Olde Zwarver". Omdat ik de techniek in de molen bijzonder interessant vond, ben ik de cursus vrijwillig molenaar gaan volgen. Deze cursus volgde ik van 1982 tot 1985 op de molen "de Valk" in Zalk onder leiding van instructeur Piet van Gilst. In 1985 ben ik voor het examen geslaagd. In 2003 heb ik het certificaat voor de cursus Korenmolenaar van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde gehaald.Van 2002 tot 2012 was ik bestuurslid van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Overijssel en van 2006 tot 2008 bestuurslid van de Stichting de Overijsselse Molen (SOM).Tot op heden nog redactielid van het kwartaalblad "Wiek en Rad" een uitgifte van de SOM. In mijn dagelijks leven ben ik docent scheikunde en natuurkunde. Vooral bij het laatste vak kunnen practische voorbeelden uit de molen (krachten, overbrengingen) de lessen interessant maken.


molenaar Jeanet van Bentum

Jeanet van Bentum
Al heel lang liep ik met de gedachte om de molenaarscursus te gaan volgen. De belangstelling voor molens zit een beetje in mijn bloed. Mijn opa had een graanmolen ("De Liefde"in Woudenberg) en mijn vader was graanhandelaar. Voordat ik als vrijwilliger op de molen kwam was ik verpleegkundige. In 2006 kon ik stoppen met werken en had ik tijd voor deze leuke hobby. Ik hou van oude gebouwen en monumenten. Een molen heeft zo'n schitterende constructie. Alles past soepel in elkaar en loopt allemaal gesmeerd. Zo ontzettend knap dat het al eeuwen geleden al bedacht is en nog steeds goed werkt. Misschien voor deze tijd niet snel genoeg, maar voor mij draait de molen wel snel genoeg. Een hobby om aan te bevelen.


molenaar Feike Agema

Feike Agema
Ik ben Feike Agema was van beroep onderhoudstimmerman en instructeur van een Bouwopleiding. Ben nu met pre-pensioen. Was altijd al geinteresseerd in molens, door de eeuwenoude techniek. De techniek is zo logisch, vernuftig en eenvoudig.
Had vroeger al met de inmiddels overleden heer Lieftink contact over de opleiding tot molenaar. Nu ik meer vrije tijd heb ben ik inmiddels gestart met de opleiding. Hoop spoedig mijn diploma te halen.
In mei 2014 heeft Feike dat diploma behaald (red.)


Foto van Molenaar Gerard

Gerard Nagel
Begin 2016 liep ik de molen binnen voor broodmix. De twee bidprentjes op de toonbank brachten mij in gesprek met Sjaak over dit oude ambacht. Een week later joeg Feike mij de wieken in en begon mijn leerweg. Op 17 oktober 2017 geslaagd voor het examen en officieel Vrijwillig Molenaar, eindelijk een écht vak geleerd. 
De molen is voor mij ontspanning, door inspanning. Na een drukke werkweek in de ICT is het heerlijk om met mijn mede vrijwilligers zorg te dragen voor molen en de winkel. 


Hanna_2022

Ik ben Hanna van der Horst. Ik ben 19 jaar en werk al ongeveer 5 jaar sinds 2017 bij de molen. Ik doe werkzaamheden die te maken hebben met de winkel Dat kan zijn:  zakken vullen met bijvoorbeeld meel en help ik vaak de klanten in de winkel. Het is altijd heel erg gezellig bij ons in de molen! Naast het werk in de molen ben ik als Verzorgende IG aan werk bij Mariposa (een verpleeghuis) in 't Harde.