english

Archief 2011


Overijsselse molendag 10 september 2011


't Is helemaal niet saai hier! 
Dat was een opmerking van een achtjarige bezoeker toen hij uit de molen kwam. 
Inderdaad niet saai! Het weer was geweldig deze dag. Wind, zon en een prima temperatuur. Het aantal bezoekers schatten we tussen de 350 en 400. 
Voor de jeugd hadden we nogal wat georganiseerd: zoals het dorsen van graan met dorsvlegels, het kaf verwijderen met een echte oude kafmolen en het zelf gedorste graan malen op een handmaalsteen. Het meel konden de kinderen inleveren en ruilen voor een pannenkoek. Ook het molenspel "zoek de molenaars" was erg in trek bij de jeugd en iedereen die mee deed ontving een leuk prijsje als aandenken.
Niet alleen de jeugd genoot van deze dag. 
Vele volwassenen stonden ervan versteld dat de molen nog volop in bedrijf was. Alle molenaars konden de werking van de molen uitleggen aan de vele geïnteresseerde bezoekers.
Voor alle vrijwilligers die deze dag mee hielpen met de verkoop van de molenproducten en het bakken van de pannenkoeken was het weer een dag om niet meer te vergeten. 

 

Nationale molen- en gemalendag 14 mei 2011


14 mei Nationale molen en gemalendag. De wekker ging vanmorgen wel heel erg vroeg. Na een snel ontbijt vlug naar de molen gereden. Daar aangekomen moesten er marktkramen en een grote partytent worden opgezet. Een hele klus, maar er was voldoende hulp. Maar goed ook want als die vele handen niet hadden geholpen waren we misschien wel veel te laat klaar geweest.
De molen was zoals op molendagen weer vrolijk versierd met vlaggen en kleine vlaggetjes tussen de wieken.
Vandaag was het extra feest op de molen, want er was de uitreiking van het 9e molen boekje door de stichting de Overijsselse Molen. Het 9e molenboekje gaat over de molens de Valk te Zalk, de Zwaluw te Hasselt de Rosmolen en d' Olde Zwarver te Kampen Het eerste exemplaar van dit boekje werd door Pieter van der Vinne, voorzitter van de Stichting de Overijsselse Molen, overhandigd aan B. Koelewijn, burgemeester van de gemeente Kampen.
Daarna het overhandigen van de contracten van de Gemeente Kampen aan de laatste drie gelaagde molenaars. Kees, Willemien en Jeanet. Sjaak werd het contract van eerste molenaar overhandigd. Kampen is erg bevoorrecht met vier molenaars. 
Na deze gebeurtenissen werd officieel de speltpelmachine in bedrijf gesteld.  
Wij pellen namelijk het spelt wat op Kampereiland wordt verbouwd. Na het pellen wordt het gemalen en bakker Vermeij uit Kampen bakt daar brood en koeken van. Een echt Kamper product dus!
Het Kamper jachthoornkorps speelde een paar nummers om het geheel nog meer op te vrolijken. Het was een gezellige dag. Gelukkig was het droog en redelijk weer, terwijl de voorspellingen niet zo best waren.
De marktkramen waren langs de molen opgesteld. Er waren dit jaar marktkramen voor boekenverkoop, voor een zilversmid, voor molenkadopakketten en speltkussens en een kraam voor de imkers met voorlichting en honingverkoop en een kraam met schilderijen. 
Een mobiele pizzaoven bakte met meel van de molen verrukkelijke pizza's. 
Terugkijkend op deze dag was het een zeer geslaagde Nationale Molendag.

 

 

Fietstocht door het IJsseldeta gebied

Fietsen langs een openlucht foto-expositie. Molen d'Olde Zwarver staat in het IJsseldelta gebied. Er is een fietsroute van 49 km gemaakt door de IJsseldelta en die begint en eindigt bij de molen. De fietstocht is uit te breiden naar 63 km. 

Tijdens de openingsuren van de molen kunt u die fietstocht gratis ontvangen.
Langs deze fietstocht ziet u, op billboards, foto's van de fotograaf Jan Koster. Hij heeft prachtige foto's gemaakt van het IJsseldelta gebied.
Deze fietstocht is zeker de moeite van het fietsen waard.

 

spelt project Kampen

Op d'Olde Zwarver wordt per januari 2011 spelttarwe gepelt en gemalen.

De spelttarwe wordt op het Kampereiland biologisch geteeld.
Bakkerij Vermeij uit Kampen verwerkt dit gemalen spelt tot brood en banket.
Spelt, een oergraan, heeft veel bijzondere eigenschappen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. Het belangrijkste is dat spelt door de oplosbaarheid in water snel en makkelijk kan worden opgenomen door het lichaam. Spelt bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Het is arm aan gluten, daarom geschikt voor mensen met een glutenallergie. Spelt is een smakelijke graansoort, met een nadrukkelijk andere smaak dan tarwe.