english

archief 2012


Wat was het gezellig druk! 


Op de "open monumentendag 2012" waren erg veel bezoekers naar de molen gekomen. De schatting ligt tussen de 400 tot 450 bezoekers.  
Het weer werkte natuurlijk ook geweldig mee, want het was prachtig weer. Voor de molen was er te weinig wind. De wieken draaiden rustig rond, maar we konden het malen van graan niet demonstreren. 
Voor de jeugd was er ook veel te doen. Door de hele molen waren 12 "molenaars" verstopt met een letter op hun buik en samen vormden ze een woord uit. Als je het woord "volkorenmeel" had gevonden kreeg je een prijsje.  
Ook mocht je zelf je eigen graan dorsen en schoonmaken met de kafmolen. Op een echte handmolen moest je daarna je gedorste graan gaan malen. Als je het zakje meel aan één de molenaars gaf kreeg je er een gebakken pannenkoek voor terug. 
Ook waren er Oudhollandse spelen rond de molen gezet. Verder waren er diverse marktkramen met gebruikte boeken, honing van de echte imker, een goudsmid, wens- en verjaardagskaarten en een kraam met kado verpakkingen met molenproducten.
De pannenkoekenkraam was zeer gewild. Continu werd er met twee pannen tegelijk gebakken. Steeds werd het beslag aangevuld, maar tegen 4 uur waren we door onze voorraad heen. Op was op! 
Op deze monumentendag zijn we geweldig goed geholpen door Carla, Phoei-Ying, Duncan en Dennis. Zij doen hun maatschappelijke stage bij ons op de molen. De jongens gaven uitleg over het dorsen en malen voor de kinderen en hielpen hen zo nodig. 
De meisjes zijn de hele dag druk geweest in de molenwinkel en ontvingen de gasten als volleerde molengidsen. 
We kijken terug op een zeer geslaagde dag. 


600 broodjes voor vijf verzorgingshuizen

 

Op donderdag 30 augustus 2012 zijn 600 broodjes uitgedeeld aan de bewoners van de vijf verzorgingshuizen van IJsselheem; de Vijverhof, Myosotis, Maarlenhof, Amandelboom en Margaretha.
De burger bevolking heeft er voor gezorgd dat de molen niet gesloopt is. Als dank voor hun actie in 1952 "Behoud Kamper molen" werd aan alle bewoners een broodje aangeboden. 
Zij hebben deze verhuizing waarschijnlijk meegemaakt.
De broodjes werden gebakken door bakkerij Breet en wij maalden het meel hiervoor op de molen. 

16 April 2012

Tijden is het stil en opeens volgen de gebeurtenissen elkaar in een snel tempo op. 
We beginnen met het vermelden dat Feike Agema leerling molenaar bij ons op de molen is. Feike veel succes met de studie.
Vervolgens helpt Marthe van Eckeveld ons mee in de molenwinkel. De club vrijwilligers is dus weer uitgebreid. In totaal zijn we nu met z'n zessen op de molen.

Verder nieuws is dat we een nieuwe buil op de molen hebben, te weten een borstelbuil en dat nieuwe apparaat bevalt prima. Hij is heel wat kleiner dan de klopbuil. Wat een snelheid en wat een mooie bloem zeeft hij uit het volkorenmeel.



Ook de schilders zijn volop bezig de molen weer in een nieuw verfjasje te steken. Ze zijn nog niet helemaal klaar, maar het ziet er al weer prima uit.
 

 

Voor de schilders uit heeft een plaatselijk bouwbedrijf rond de stelling wat schoren vernieuwd. Die waren tijdens de laatste inspectiebeurt van de monumentenwacht afgekeurd omdat ze rotte plekken vertoonden. Ook een van de liggers was bij de kop helemaal ingerot. Ook die is vervangen. De stelling is nu weer honderd procent in orde.


Kees heeft een certificaat van het AKG (ambachtelijk Korenmolenaars Gilde) ontvangen, omdat hij geslaagd is voor de cursus Ambachtelijk Korenmolenaar. Gefeliciteerd Kees! Misschien wordt hij aan het eind van het jaar geballoteerd door de meester molenaars en hoopt dan gezel molenaar te zijn.