english

Archief 2013


Reden voor een gebakje bij de koffie!!


Feike Agema, gefeliciteerd met je slagen voor het proefexamen "molenaar". Het examen werd op 23 november 2013 afgenomen op de oliemolen "De Passiebloem" in Zwolle. Feike werd terdege aan de tand gevoeld over diverse typen molens in Nederland. Specifiek werd hij ondervraagd over de verschillende onderdelen en de functie die bij die molens horen. Na een examen van ruim een uur kreeg hij de uitslag: !! geslaagd!!
Nu nog het landelijk examen in het voorjaar en d' Olde Zwarver heeft er weer een molenaar bij!


Open Monumentendag 2013

Jong en oud, allen waren onder de indruk van de draaiende wieken op Open Monumentendag 2013.
Ondanks de regen was het aantal bezoekers aanzienlijk. Een paar marktkramen waren helaas niet bezet. Deze standhouders konden door ziekte niet komen.
Gelukkig was de plaatselijke bijenteelt vereniging wel aanwezig en hadden de bezoekers daar veel belangstelling voor.
Ook de cadeaupakketten kraam met molenproducten deed ondanks het slechte weer toch nog goede zaken. De opbrengst daarvan ging naar het goede doel de stichting MINO in Kampen.
Ruim 40 kinderen genoten van de speurtocht door de molen en van het “weegspel”.
Het aantal bezoekers was wel wat lager dan verleden jaar, toen het uitzonderlijk mooi weer was.
 


Luchtfoto van de molen

Deze hoogte foto is door Paul Kaandorp eind september genomen. Zie bij "links" voor de site van de fotograaf.


 


Geslaagd voor gezel!

Drie meester molenaars van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde hebben Kees Scherjon op 16 april geballoteerd en hij is geslaagd voor gezel ambachtelijk korenmolenaar. De meester molenaars keurden hoe hij de tarwe tot meel maalde.
Maar voordat het malen begon werd de molen eerst geïnspecteerd of hier op verantwoorde en hygiënische wijze gemalen kon worden. De winkel werd bekeken en men was het er unaniem over eens dat de molen schoon was en de winkel er verzorgd uitzag.
Na deze inspectie kon Kees de molen opzeilen en de maalsteen werd in werking gezet. Om een goed meel te verkrijgen moet de steen de juiste afstelling hebben en de juiste hoeveelheid graan tussen de stenen krijgen. Even tevoren had de commissie de afstelling behoorlijk ontregeld.
Na een poosje malen en goed afstellen gaf Kees te kennen dat hij dit meel zou leveren aan de bakkers en aan zijn klanten ( de thuisbakkers).
De ballotage commissie keurde ter plekke de kwaliteit van het meel door het door verschillende fijne zeven te halen. Deze was prima! Voor het laboratorium werd ook een monster meegenomen. Op het laboratorium controleerde men de bakkwaliteit. De uitslag daarvan was zeer goed.
Kees Scherjon is nu net als Sjaak Poot: gezel korenmolenaar en lid van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde.
De bakkers en thuisbakkers kunnen dus rekenen op een zeer goede kwaliteit meel voor hun brood en banket.


Deelnemer molenpaspoort

d' Olde Zwarver is een van de molens in Overijssel die mee doet met het "molenpaspoort" en geocaching.
U kunt een gratis paspoort afhalen op de molen of bestellen via www.molenspeurtocht.nl
Deze actie duurt tot 14 september 2013.
Er zijn 2 paspoorten: 1 voor het noord-westelijk deel van de provincie en 1 voor het zuid-oostelijke deel. Elke molen heeft een uniek stempel dat in het genummerde vakje in het paspoort moet worden gezet
In ieder paspoort zijn 25 molens opgenomen. Daar staan een korte beschrijving van de molen, het adres en de openinstijden op vermeld.


Brandweeroefening op de molen

Op 2 april kwam de melding over een brand bij de molen bij de brandweer binnen en binnen een mum van tijd arriveerde de brandweer met een bluswagen bij de molen. Twee mensen bevonden zich nog in de molen en de molenaar die op de stelling stond, moest worden gered.

Gelukkig stond de Olde Zwarver niet in brand; het was een oefening voor de brandweer van IJsselmuiden.

Oefening brandweer IJsselmuiden. Foto: Fred Sollie