english

Archief 2010Open monumentendag 11 september 2010

Kwart voor zeven ratelde de wekker!
Al voor 8 uur waren we bezig om alles klaar te zetten voor de open monumentendag. De steeds weer dienstdoende zelf gemaakte marktkraam werd weer in elkaar gezet. De kraam werd gebruikt om pannenkoeken en wafels (volgens oma's recept) te bakken.
De molen werd weer versierd met vlaggen en vlaggetjes aan de wieken. Iedere keer ziet dat er weer feestelijk uit. 
Het weer was fantastisch: de zon scheen en er was voldoende wind om het malen te demonstreren.
Tegen tien uur kwamen de eerste bezoekers en het bleef de hele dag toestromen. 
Voor de kinderen was er het traditionele molentjes maken en een speurtocht door de molen. Willemien, Jeanet, Sjaak en Kees gaven steeds rondleidingen. 
Bea, Marthe en Joke zorgden voor de heerlijke wafels, pannenkoeken en de verkoop van de meelproducten.
Om 5 uur begonnen we alles weer op te ruimen en hadden we ruim 250 bezoekers gehad.
Iedereen was moe na afloop, maar erg voldaan. 
 


25 jaar gediplomeerd vrijwillig molenaar

Sjaak Poot is op 6 juni 2010 precies 25 jaar gediplomeerd vrijwillig molenaar. Hartelijk gefeliciteerd! Sjaak had zijn allereerste les op molen de Valk in Zalk. Na een molenstudie van ruim 2 jaar is Sjaak als molenaar op d' Olde Zwarver gekomen. In die 25 jaar behaalde Sjaak ook nog het getuigschrift van Ambachtelijk Korenmolenaar. 
Wij hopen dat Sjaak op d'Olde Zwarver nog vele jaren als molenaar aan het werk mag zijn. Op zaterdag 12 juni hadden we een kleine receptie op de molen. De molen was helemaal versierd met vlaggetjes en gelukkig was het stralend weer.

 


School excursies op de molen.

 

Dit afgelopen schooljaar hebben we erg veel scholen op de molen een rondleiding kunnen geven. De scholen die ons altijd vaak bezochten waren de basisscholen uit de omgeving. 
Maar de scholen van het voortgezet onderwijs weten ons ook te vinden. 
Op 1 juni 2010 was het Emelwerda college uit Emmeloord op bezoek. Dat is een jaarlijks terugkerend gebeuren. Op school gaan alle lessen die de leerlingen krijgen over molens ( geschiedenis, economie, techniek, wiskunde, enz. ). Het project begint met een bezoek aan de molen. De leerlingen en hun begeleiders vonden het erg interessant. 
Wat deze dag wel heel erg jammer was,: de wieken van de molen stonden met 4 volle zeilen te wachten op een zuchtje wind. Maar nee, de hele dag bleef het windstil! Ja, als er vroeger geen wind was verdiende de molenaar dus ook geen enkele cent.
Nu de wieken toch stil stonden konden de leerlingen proberen een zeil te klampen (het zeil achter de wiek vast zetten als de molenaar naar huis gaat). Dat viel niet mee. Wat natuurlijk prachtig was, bij enkele meisjes lukte dit in één keer.


Nationale molen en gemalendag 8 mei 2010


Weersverwachting: zwaar bewolkt, regenbuien en geen wind. Dat zijn slechte verwachtingen voor een molen, dus het publiek zal wel niet komen. We hadden veel georganiseerd voor die dag. Voor de kinderen een speurtocht door de molen. Zoek de molenaars! Op de steenzolder, op de meelzolder en op de stelling hingen plaatjes van een molenaar. Op die plaatjes stond een letter. Als je alle plaatjes had gevonden, dus alle letters had, kon je puzzelen welk woord er stond. Voor een goede oplossing kreeg elk kind een klein prijsje. Voor de oudere bezoekers: schep een zakje meel en weeg de inhoud. Wie schept precies 900 gram? Natuurlijk werd er weer pannenkoeken gebakken en gegeten. Ook de molentjes voor de kinderen werden door de vaders en moeders kundig in elkaar gezet. Nieuw dit jaar waren de heerlijke wafels. De voorspelde regen bleef uit. Dus het aantal bezoekers was meer dan we verwacht hadden. Alleen jammer dat er geen wind was. De wieken draaiden af en toe wat rond. Dus een demonstratie tarwe malen zat er niet in dit jaar. Maar we kunnen terug kijken op een geslaagde dag. 

 


Nieuwe aanwinst

 

Nieuw zijn onze picknicktafels. Nu de molen wat vaker open is leek het ons leuk om buiten de molen wat tafels neer te zetten. Net voor de nationale molendag werden de tafels als bouwpakket bezorgd. Na heel even puzzelen waren ze in elkaar gezet.
Meteen werden de tafels tijdens de molendag uitgeprobeerd. Het staat erg gezellig.
We hopen dat onze bezoekers daar veel gebruik van zullen maken.


Jeanet gefeliciteerd!

Vrijdag 23 april is Jeanet van Bentum geslaagd voor het landelijk molenaars diploma. 
Geweldig! Alle medewerkers van d' Olde Zwarver zijn trots op jou!
De molen kan dus alweer in de "vreugd".Jeanet we wensen je heel veel gezellige draaiuren op de molen.