english

Volkorenbrood


Ingrediënten

 

  • 500 gram volkorenmeel  *
  • 9 gram zout
  • 300 mL(=300 gram) koud water
  • 10 gram droge gist of 20 gram verse gist
  • Eventueel 25 mL olijfolie (dan iets minder water toevoegen) of 30 gram boter/margarine
  • 2 a 3 vitamine C pilletjes fijn gewreven ( hoeft niet, maar het rijst iets beter)
    *Voor tarwebrood kunt u 350 gram volkerenmeel en 150 gram bloem nemen

Bereiding
Met de broodbakmachine: U begint met water in de broodbakmachine te doen. Als u olijfolie gebruikt kunt u het meteen aan het water toevoegen. Daarop komt het meel te liggen. Als u boter/margarine gebruikt snippert u het in hele kleine stukjes en verdeel het met het meel. Maak in het meel een gleufje met uw vinger. Niet te diep! En doe de droge gist er in. Dek het af met wat meel. Het zout verdeelt u in de 4 hoeken van de broodblik. De basterdsuiker strooit u over het gehele meeloppervlak. Gebruik verder het programma van de broodbakmachine voor bruinbrood
Met de hand kneden: Voeg alle ingrediënten in een beslagkom. Zout niet direct met het gist in aanraking laten komen. Kneed het deeg ongeveer 12 tot 15 minuten stevig door elkaar.( hang wat af van uw kracht) Laat het op een tochtvrije warme plaats 30 minuten rijzen.( of op de rijsstand in de oven) Kneed het daarna even goed door elkaar. Ongeveer 1 minuut en leg het in een broodbakblik. Laat het deeg ongeveer 45 – 60 minuten rijzen. Het rijzen kan in de oven op de rijsstand. Leg er even een theedoek over, daarmee voorkom je het uitdrogen. Na het rijzen de oven op 220 graden zetten. Na 5 minuten de temperatuur terugbrengen naar 200 graden. Bak het brood in ±35-40 minuten gaar. Schrik niet als uw brood minder hoog wordt dan die van de bakker. Vaak voegen die extra rijsmiddelen toe.