english

Bruin brood (zonder gebruik van de broodbakmachine)


Ingrediënten:

  • 350 g. Tarwe volkorenmeel van d' Olde Zwarver.
  • 150 g. Tarwe bloem van d' Olde Zwarver.
    U kunt het tarwe volkorenmeel ook even door een keukenzeef doen. (Een gedeelte van de zemelen haal je er dan uit. Wel op een gewicht van 500 g. uitkomen. Zemelen smaken ook heerlijk door de yoghurt)
  • 7 g. Zout
  • 10 g. Suiker
  • 20 g. Margarine of olijfolie ( plantaardig vet)
  • 7 g. droge gist
  • 310 cc lauw water
  • Eventueel 3 vitamine C pillen ( tussen 2 lepels fijn wrijven)


 

 

Bereiding:

Doe het meel in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt en in contact komt met de gist. Strooi gist in de kuil. Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen. Het kneden is heel erg belangrijk! Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt. Tijdens het kneden moet het deeg niet meer plakkerig zijn. Als het te droog is, doe er dan een theelepel water bij en als het te nat aanvoelt iets bloem er bij doen. Strooi wat bloem op het aanrecht ( geen koud aanrecht!) en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 15 minuten minimaal. Maak een bal van je deeg en laat het 45 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur. Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht net zoals hierboven beschreven. Laat het deeg nog 60 minuten rijzen in een lauwwarme oven in een bakvorm of op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op +/- 30 graden, vervolgens uit!) Brood bakken in de oven. Bij een temp van 200 / 220 graden 24 tot 26 minuten.